"وَمَا هُوَ بِقَوْلِ شَاعِرٍۢ ۚ قَلِيلًۭا مَّا تُؤْمِنُونَ
dan Al quran itu bukanlah perkataan seorang penyair. Sedikit sekali kamu beriman kepadanya." (QS. AL HAAQQAH:41)

SINI KAMU URANG

Isnin, 30 Mac 2009

Harga ayam turun lagi esok


Dalam tv, surat kabar balik2 karajaan bagi tau araga ayam suda turun ... tapi kalau kita urang tingok d pasar2, araga ayam inda juga turun. Apa lagi kalau kita pigi makan d kadai2 itu daging ayam buli d katakan inda kanampakan, pasal kedekut punya hal ... mau untung besar itu isi ayam d putung2 nipis macam kulit bawang ... kalau inda percaya cuba kamu urang pigi makan sup ... jadi kami yang tinggal d bukit2 talan air liur saja bila pigi d pekan. Siapa punya karaja ini .. kalau kasi pantau itu araga buatlah butul2 ba..sampai d pekan2 dan kampung2 kasianlah kami urang yg inda cukup pandapatan.


30/03/2009 6:47pm

KUALA LUMPUR 30 Mac — Harga ayam pedaging akan turun lagi sebanyak 30 sen sekilogram di seluruh negara mulai esok, pengumuman kedua penurunan harga selepas yang pertama pada Khamis lepas.

Pengerusi Persekutuan Persatuan Penternak Malaysia Kwei Yew Tong berkata harga ayam ladang turun daripada RM3.30 kepada RM3 sekilogram, harga borong daripada RM4 kepada RM3.70 sekilogram dan harga runcit daripada RM4.70 kepada 4.40 sekilogram.

Harga borong ayam bersih akan turun daripada RM4.70 kepada RM4.35 sekilogram sementara harga runcit ayam bersih dengan betis, kepala, hati dan hempedal turun daripada RM5.55 kepada RM5.20 sekilogram.

Dalam kenyataan beliau di sini hari ini menyatakan bahawa harga runcit ayam bersih tanpa betis, kepala, hati dan hempedal turun daripada RM6.90 kepada RM6.50 sekilogram.

Katanya harga ayam turun disebabkan bekalan ayam berlebihan di Semenanjung Malaysia berikutan dengan kegawatan ekonomi.

Beliau berharap pengguna mengambil peluang dengan penurunan harga ini agar membeli lebih banyak ayam untuk mengurangkan bekalan berlebihan. Bagaimanapun penurunan harga ini hanya bagi ayam pedaging untuk kegunaan tempatan dan bukan untuk eksport.

— BERNAMA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kamu buli cakap apa saja kamu suka tapi tangung sendiri aaaaa mr. aki inda bartangungjawab...

Klik player di bawah untuk mendengar siaran CAHAYAFM