"وَمَا هُوَ بِقَوْلِ شَاعِرٍۢ ۚ قَلِيلًۭا مَّا تُؤْمِنُونَ
dan Al quran itu bukanlah perkataan seorang penyair. Sedikit sekali kamu beriman kepadanya." (QS. AL HAAQQAH:41)

SINI KAMU URANG

Khamis, 18 November 2010

merapi mangamuk lagi

Bila Ajal Telah Tiba

Hadith :

Daripada Mathar bin ‘Akamis dan Abu Azzah katanya Rasulullah SAW bersabda: “Apabila Allah telah memutuskan bagi seseorang hamba-Nya bahawa ia akan mati di satu bumi (tempat) nescaya Allah menjadikan sesuatu hajat baginya di tempat itu.”

Diriwayatkan oleh Ahmad dan at-Tirmidzi, rujuk Sahih sunan at-Tirmidzi 2249-1745

Huraian
Kematian itu tidak semestinya disebabkan oleh penyakit. Dengan perkataan lain, walau bagaimana hebat sekalipun kita menjaga kesihatan, ketentuan Allah itu mendahului segala-galanya kerana ada orang yang sangat teliti dalam penjagaan kesihatan, namun akhirnya menemui ajal dalam kemalangan jalan raya malah banyak lagi kisah-kisah lain yang membuktikan bahawa ajal itu bukan urusan manusia. Justeru setiap Muslim dituntut agar memohon perlindungan Allah pada setiap waktu dan ketika. Kita juga wajib percaya kepada Qadha’ dan Qadar Allah SWT dan segala ketentuan-Nya kerana kita tidak mengetahui bila dan di mana kita menemui ajal.

marapi mangamuk lagi...ini sabagian gambar2 yg buli kita ambil pangajaran, dunia ini bukan kakal dan apa saja yg ada di dunia ini. kamatian juga bila2 inda kira urang kaya ka atau miskin pasti mampussssssss...jadi apa kita tambirang2 dalam idup.

kalau Allah kata jangannnnnnnnnnn buat janganlah buat, kalau Allah bilang jangan minum arak, main parampuan, menindas dan sabagainya janganlah bah. Umur kita bulan panjang atau inda mati.

lukisan alam...lebih cantik dari apa kita buat kan ? subahan Allah
kambalilah kita kapada Allah.

sumbar gambar
http://www.boston.com/bigpicture/2010/10/dual_disasters_in_indonesia.html

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Kamu buli cakap apa saja kamu suka tapi tangung sendiri aaaaa mr. aki inda bartangungjawab...

Klik player di bawah untuk mendengar siaran CAHAYAFM